Olet täällä: Etusivu Resurssit

Vapis

Sähköposti Tulosta PDF
Raamatun tunteva Opetusmateriaalia (RT) Opetuksia Daavid ja Goljat, luotan Jumalaan
 

Daavid ja Goljat, luotan Jumalaan Hot

Daavid ja Goljat, luotan Jumalaan
  • Alakouluikäiset/sudenpennut 7-9 v
  • Alakouluikäiset/seikkailijat 10-12 v
  • Varhaisnuoret/tarpojat 12-15 v

Opetus

Opetuksen tavoitteet
Voin luottaa Jumalaan, jonka Raamattu meille ilmoittaa
Ideoita havainnollistamiseen
Tässä useita ideoita joista voi poimia sopivammat ideat käyttöön.
Mitataan Goljatin pituus
Aikajana. Tutkitaan milloin Daavid eli maanpäällä ( noin 100 eKr.)
Kartta: Missä Beetlehem sijaitsee, missä sotiminen tapahtui?
Raamattu: Missä kohdassa kerrotaan Daavidista. Laitetaan väliin kirjanmerkki.
Näytellään kertomus (näytelmä tuolla möhemmin)
Toimintaideoita
LÄHETYSIKKUNA
Raamatunkäännöstyö
Tehkää Raamatunkohdasta Joh 3:16 kortteja, jotka ovat eri kielillä. Leikkaa kortit irti toisistaan. Kortit voi laminoida. Asetutaan istumaan lattialle isoon rinkiin. KEskellä rinkiä on maailman kartta ja nämä laput. Jokainen lapsi ottaa itselleen yhden lapun. Heidän pitää lukea se itsekseen ja yrittää saada selvää mitä siinä lukee. Miltä tuntuu jos ei ymmärrä lukemaansa tai ymmärtää huonosti? On suuri kiitosaihe, että suomeksi Raamattu on käännetty jo vuonna 1642. Maailmassa on vielä noin 2200 kieltä, joilla ei ole käännettynä yhtään Raamatun osaa. Suurimmalla osalla näistä ei ole edes kirjakieltä. Monesti ihmisen ns. akateeminen kieli tai koulukieli on eri kuin esimerkiksi heimokieli.
Tarvitaan ihmisiä, jotka mahdollistavat että nämä ihmiset voivat lukea Raamattua omalla kielellään. Tässä Raamatunkohdassa on tärkeä opetus Jumalasta. Jumala rakastaa jokaista ihmistä. Uskomalla Jeesukseen voimme pelastua jne.
Jos seurakuntasi on mukana tekemässä käännöstyötä, voitte etsiä kartasta maan jossa kääntäjät ovat.
-
Tässä Joh. 3:16 muutamalla kielellä:
RUOTSI: Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv.
ENGLANTI: For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth in him should not perish, but have everlasting life.
TANSKA: Thi således elskede Gud Verden, at han gav sin Søn den enbårne, for at hver den, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have et evigt Liv.
SAAME: Tastko n? rakisti Ibmil mailmi, atti son addi aidnu riegadam Parnis, amas oktage, kutte sudnji osku, kadutussi šaddat, muttu vai son o?uši agalaš aellim.
TURKKI: Zira Allah dwnyayy hyle sevdi ki, biricik Oqlunu verdi; ta ki, ona imam eden her adam helawk olmasyn, ancak ebediw hayaty olsun.
Rukoillaan
Asetetaan käsi kartalle. Jokainen lapsi sanoo vuoronperään: siunaa Jeesus... (maa joka käden alla)..
Opettajalle lisäinfoa:
Seurakunta elää Jumalan sanasta ja raamatunkäännöstyötä tarvitaan seurakuntien juurruttamiseksi. Vapaakirkon raamatunkäännöstyö toteutetaan pääasiassa yhteistyössä Wycliffe Raamatunkääntäjien (WRK www.wycliffe.fi) kanssa. Raamatunkäännöstyön rinnalla tehdään kielitieteellistä tutkimustyötä ja lukutaitotyötä, ja kerätään ja julkaistaan kielialueiden omia kertomuksia, sanakirjoja jne.
Kielityö ei ole uutta Vapaakirkon lähetyksessä: jo 1900-luvun alussa Kaarlo Waismaa tutki paikallista kieltä ja teki tiibetinkielisen aapisen Himalajalla. Nykyisin Vapaakirkon lähettejä on raamatunkäännöstyössä Papua-Uudessa-Guineassa, Aasiassa ja Afrikassa. Tämän työn hedelmänä painettiin vuonna 1995 Lhominkielinen Uusi testamentti Nepalissa. Senjälkeen ovat valmistuneet timugoninkielinen Uusi testamentti Malesiassa sekä mbulankielinen ja kamulankielinen Uusi testamentti Papua-Uudessa-Guineassa.
Lähde: www.svk.fi
---------------------------------------------
MUISTOLAUSE
Etsitään lause Raamatusta ja laitetaan muistolausekortti kirjanmerkiksi.
JUMALAN OHJEET - sormi ylös, kämmenet auki
OVAT TÄYDELLISET, - kädet vedetään päästä varpaisiin asti
HERRAN SANA - sormi ylös, käsi suulle, avataan käsi ulospäin
ON KIRKAS JA PUHDAS. - käsi nyrkkiin ja auki(2x) pyyhitään vaatteista ”pöly”
KUIN KILPI - kädet avoimena eteen
HÄN SUOJAA NIITÄ, - kädet ”ympäri”
JOTKA HAKEVAT - kädet avoimena ylös
HÄNESTÄ TURVAA. - kädet ristiin olkapäille
Toinen Samuelin kirja - kaksi sormea pystyssä
luku 22 - kaksi sormea pystyssä kahteen otteeseen
jae 31 - ensin kolme sormea, sitten yksi sormi pystyssä

Keskustelukysymyksiä
Keskustelukysymyksiä on opetuksen seassa
Oletko sinä joskus joutunut vaikeisiin/ ikäviin tilanteisiin?
Mikä olin Daavidin vahvuus? (Luotti Jumalaan, tunsi hänet)
Millaisissa tilanteissa sinä olet "nähnyt" Jumalan toimivat?

--

Salamatietokilpailu Lapset saavat huutaa vastuksen ilman viittaamista. Vastaukset kyllä/ei
Daavid asui lapsena Egyptissä Ei
Daavid asui lapsena Beetlehemissä Kyllä
Daavidin tehtävänsä oli paimentaa lampaita. Kyllä
Daavid soitti harppua Kyllä
Leijona vei lampaan Daavidilta Ei
Daavid osasi käyttää linkoa Kyllä
Daavidin paras ase oli pistooli Ei
Daavidilla oli seitsemän veljeä Kyllä
Daavid luotti Jumalaan Kyllä
Tehtäviä kotiin
Raamatun tunteva - Raamatun lukuprojekti vuodeksi
Tavoitteena on lukea raamatusta vähintään 12 apostolientekojen lukua. Vaihtoehtoisesti lapsi lukee lasten raamatusta pyhäkoulussa käsiteltävistä henkilöistä. Lapsi merkitsee lukemansa kohdan omaan raamatun lukuvihkoon. Kun yksi luku on luettu hän saa opettajalta tarran vihkoonsa. Vuoden lopussa lapsi saa yllätyspalkinnon.

Olisi tärkeää että vanhemmat lukisivat yhdessä lapsen kanssa ja keskustelevat lapsen kanssa luetusta. Miettikää myös yhdessä mitä se merkitsee lapsen ja koko perheen elämässä.

Jaetaan lapsille pohja johon voidaan merkata lukemansa kohdat. Kerrotaan heille että pyhäkoulussa on taulukko johon jokainen voi merkata lukemansa luvun. Vuoden lopuksi aktiivisille lukijoille annetaan pieni yllätys kannustukseksi.
Oppimistavoite
Raamatun tunteva

 

Näytelmä

meillä isot tekivät näytelmän itse ja näyttelivät sen pienille pyhäkoululaisille. Tässä teksti melko suoraan Raamatusta - on toki muokattukkin.

Kertoja Filistealaiset kokosivat joukkonsa ryhtyäkseen sotaan israelilaisia vastaan. Filistealaisten leiristä astui esiin kaksintaistelija. Hän oli nimeltään Goljat, kotoisin Gatista, ja hän oli kuuden kyynärän ja vaaksan mittainen. Päässään hänellä oli pronssikypärä ja yllään pronssinen suomuhaarniska, joka painoi viisituhattasekeliä. Jalkojensa suojana hänellä oli pronssiset säärykset ja olallaan tappara. Hänen keihäänsä varsi oli kuin kangaspuiden tukki, ja sen rautakärki painoi kuusisataa sekeliä. Hänen edellään kulki kilvenkantaja.

Goljat Valitkaa joukostanne yksi, joka tulee tänne minua vastaan. Jos hän voittaa minut taistelussa, meistä tulee teidän orjianne, mutta jos minä voitan, teistä tulee meidän orjiamme ja te joudutte palvelemaan meitä."

Kertoja Kun Saul ja israelilaiset kuulivat filistealaisen sanat, he säikähtivät ja joutuivat pelon valtaan. Daavid oli Juudan Betlehemissä asuvan efratilaisen miehen poika. Miehen nimi oli Iisai, ja hänellä oli kahdeksan poikaa. Iisain kolme vanhinta poikaa olivat lähteneet Saulin kanssa sotaan. Daavid oli pojista nuorin ja paimensi lampaita. Kerran Iisai sanoi pojalleen Daavidille: "Ota tästä säkillinen paahdettuja jyviä ja kymmenen leipää ja vie ne kiireesti veljillesi leiriin.

Daavid tulee vihellellen Daavid Täällä sitä nyt ollaan. Missähän veljeni ovat. Täytyisi viedä nämä eväät hänelle Tuolla! Hei veljet! Toin teille vähän eväitä!

Kertoja Veljet eivät innostuneet Daavidin tulosta. He ajattelivat että nuorin veljistä vain laiskotteli ja oli jättänyt isän pulaan lampaiden kanssa. Kauan ei Daavid ehtinyt leirissä olemaan kun hän näki veljiensä ja koko israelin sotajoukon pelästyneen. Syynä oli pilkkaamaan tullut Goljat.Goljat Valitkaa joukostanne yksi, joka taistelee kanssani. Vai oletteko niin heikko kansa? Onko teillä elävä, auttava Jumala vai ei?

Daavid Mitä se siis saa, joka tuhoaa tuon filistealaisen ja pelastaa Israelin häpeästä? Mikä tuo filistealainen oikein on, kun hän uskaltaa pilkata elävää Jumalaa?

Kertoja Daavid kyseli tietoa sotilailta. He kertoivat Daavidille tilanteen. Kuningas Saul kuuli mitä Daavid puhui. Kuninkaalle kerrottiin että Daavid ei pelännyt. Saul lähetti hakemaan hänet luokseen.

Saul Hei! Kuulin mitä kyselit ja puhuit.

Daavid Kuninkaan ei pidä menettää rohkeuttaan! Minä, sinun palvelijasi, menen taistelemaan tuon filistealaisen kanssa.

Saul Ei sinusta ole taistelemaan tuon filistealaisen kanssa. Sinähän olet vasta poikanen, ja hän on ollut soturi nuoruudestaan asti.

Daavid Minä, sinun palvelijasi, olen paimentanut isäni lampaita. Kun leijona tai karhu tuli ja vei lampaan laumastani, minä lähdin sen perään ja löin sitä ja tempasin lampaan sen kidasta. Kun se hyökkäsi kimppuuni, minä tartuin sitä parrasta ja hakkasin sen hengiltä. Minä olen tappanut sekä leijonan että karhun. Kyllä minä pärjään tuollekin, joka herjaa Jumalaa. Herra auttaa minua.

Saul Mene, Herra olkoon sinun kanssasi!

Saul pukee Daavidin ylle oman sotapaitansa, laittaa pronssikypärän hänen päähänsä ja pukee hänen päälleen haarniskan. Daavid sitoo vielä miekan vyölleen.

Daavid Minä en voi näissä edes kävellä. En ole koskaan käyttänyt tällaisia. Otan omat varustukseni!

Daavid riisui ne yltään. Daavid otti sauvansa, valitsi joenuomasta viisi sileää kiveä ja pani ne paimenlaukkuunsa, jossa hän piti tavaroitaan. Sitten hän lähti linko kädessä astumaan kohti filistealaista. Goljat lähestyi Daavidia edellään kilvenkantaja.

 

Goljat Koirako minä olen, kun tulet minua vastaan keppi kädessä?

Daavid Sinä tulet minua vastaan mukanasi miekka, tappara ja keihäs, mutta minä tulen sinua vastaan Herran Sebaotin nimessä. Älä pilkkaa Jumalaa! Herra voi auttaa ilman miekkaa ja keihästä. Sota on Herran vallassa, ja hän antaa teidät meidän käsiimme."

Daavid linkoaa, Goljat kaatuu.

Kertoja Nähdessään sankarinsa kuolleen filistealaiset lähtivät pakoon. Daavid ja koko Israel hurrasi. Huudetaan yhdessä hurraa!

 

-----


Sanallinen opetus

Näimme jo näytelmän Daavidin elämästä. Goljatin voittaminen näytti mahdottomalta, mutta Jumalalle mikään asia ei ole mahdoton. Mekin voimme luottaa tuohon samaan Jumalaan johon Daavid luotti. Meidän ei tarvitse sotia. Meidän vaikeutemme ovat erilaisia.

RukousRukoillaan tähän alkuun. Voit miettiä hetken onko sinun elämässäsi jokin asia joka tuntuu vaikealta tai mahdottomalta (Esim. joku kiusaa, kotona on vaikeaa, koulussa menee huonosti..). Sano hiljaa mielessäsi: Jeesus auta minua tässä asiassa. Ojennetaan kädet eteenpäin ja rukoilkaa minun perässäni ääneen: ”Kiitos Jeesus sinun avustasi. Auta minua tässä vaikeassakin asiassa. Amen.”

Milloin ja missä Daavid eli?Daavid syntyi ja asusteli nuorena Beetlehemissä eli samalla paikkakunnalla missä Jeesuskin syntyi. (Joku lapsista saa tulla näyttämään kartalta missä Beetlehem on.) Daavid syntyi noin tuhat vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Kuka tulee laittamaan Daavidin kuvan aikajanalle oikeaan kohtaan? Daavidista kerrotaan Vanhan Testamentin puolella. Toki Uusi Testamenttikin hänet mainitsee. Laitetaampa tämä kirjanmerkki siihen kohtaan raamattua, jossa Davidista ja Goljatista kerrotaan.

Miksi Daavid voitti Goljatin? Voiton takana ei ollut hyvät sota-aseet tai hyvin opittu tekniikka. Daavid luotti Jumalaan sellaisena kuin hän on. Se oli suurin voiton syy. Toki paimenessa opituista taidoista oli hyötyä.

Järjellisesti ammattisotilaan voittaminen oli mahdotonta. Vieläpä kun hän oli sellainen jättiläinen. (Tässä voidaan mittailla minkä kokoinen Goljat oli. Vedä mittanauha seinälle roikkumaan tms.). Goljat oli yli kolme metriä pitkä.

Miten Daavid oli oppinut luottamaan Jumalaan? Daavidia ei oltu arvostettu paljon. Hän oli nuorin ja vieläpä paimensi lampaita. Isä oli ylpeä vanhemmista veljistä. Veljeksiä oli yhteensä kahdeksan. Kyllä hän varmasti rakasti Daavidiakin, mutta ehkä ajatteli että Daavid on vielä liian nuori. Tuntuuko sinusta joskus, että sinua ei arvosteta tai sinua ei huomata? Jumala ei katso ikää. Hän näkee sydämesi. Hän arvostaa sinua.

Daavid oppi paimentaessa monia tärkeitä asioita. Hän oppi käytännön taitojaan eli käyttämään linkoa ja valitsemaan siihen sopivat kivet (voidaan jutella millainen linko on). Hän näki, että karhu tai leijona ei pystynyt viemään lampaita hänen laumastaan, jos hän puolusti niitä. Näiden asioiden kautta Daavid oli oppinut luottamaan Jumalaan. Luulen, että siellä paimenessa ollessa Daavid oli usein jutellut Jumalalle ja laulanut hänelle ylistystä harppunsa säestyksellä. Paimenessa Daavidilla oli vain lampaat ja Jumala. Hän vietti aikaa Jumalan kanssa.Nyt oli kysymyksessä vielä tärkeämpi asia kuin lampaat. Goljat ja kaikki filistealaiset pilkkasivat elävää Jumalaa. Daavid tunsi Jumalansa, hän ei halunnut kuunnella kun Hänestä puhuttiin valheita. Miltä sinusta tuntuu jos kuulet, että Jumalaa pilkataan? Pelkäätkö vai alkaako sinua ärsyttämään? Luottamusta Jumalaan kasvatettiin Daavidin elämässä myöhemmin vielä lisää. Hän joutui mm. olemaan maanpaossa, koska kuningas Saul vihastui häneen kateuden tähden. On hienoa että voimme oppia luottamaan Jumalaan silloin kun asiat menevät hyvin. Muista, että Jumala ei halua hyljätä sinua silloinkaan kun asiat menevät huonosti. Voit aina turvata Jumalaan. Tämä Jumalan ja ihmisen välinen luottamus näkyvät läpi Raamatun. Raamatussa on myös henkilöitä, jotka eivät luottaneet Jumalaan.

Oma todistus tai haastattelu: Kuinka Raamattu on tullut todeksi minun elämässäni? Esim. Olen saanut lähteä seuraamaan Jeesusta, Olen saanut pyhänhengen lahjoja, Olen saanut kokea Jumalan johdatusta, Olen saanut rukousvastauksia, Olen nähnyt kun sairaita paranee

Luotammeko me Jumalaan sellaisena kun hän on? Jumala haluaa, että voisimme luottaa häneen. Opimme Jumalasta lukemalla Raamattua. Jumala haluaa myös toimia meidän elämässämme. Meidän ei siis tarvitse vain lukea siitä mitä Jumala on joskus tehnyt vaan voimme elää Jumalan teoissa ja uskoa Raamatun sanan todeksi. Näin Daavidinkin elämässä tapahtui.

 

Kuva galleria

Daavid ja Goljat, luotan Jumalaan
Daavid ja Goljat, luotan Jumalaan

Käyttäjän arvostelut

Tätä artikkelia ei ole arvosteltu.

Arviot (mitä korkeampi sitä parempi)
Arvio
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Powered by JReviews
 

YHTEISÖ

Luo oma profiilisi ja verkostoidu samaa työtä tekevien kanssa yhteisössämme .

REKISTERISELOSTE

Lue rekisteriseloste

resurssipankki

Etsitkö hyvää materiaalia lapsi- ja nuorisotyöhön. Luo oma profiilisi ja sukella sisään resurssipankkiimme.

kohtielm

SUOSITTELEMME

Kohti elämää kirja sisältää seurakuntakoulun opetusmateriaalin helposti omaksuttavassa muodossa. Tilaa Päivä Osakeyhtiöstä .