Vaellustietoa

Rinkan paino (ylipainokorjauksella)

Monessa kirjassa ja muussakin esityksessä sanotaan, että rinkan lähtöpaino perusvaellukselle on korkeintaan 1/3 kantajansa elopainosta (=paino ilman vaatteita). Tämän rajan ylitys tuottaa tuskaa varsinkin hänelle, joka ei ole vaeltanut paljon etukäteen. Useamman kilon ylitys "räjäyttää" kantajan olon huonompaan suuntaan. Jos aikoo ottaa rinkkaansa ylikiloja, on se itse käytävä testaamassa vähintään 12 km:n rinkan kantamislenkillä, huomaa: yksittäinen päivä on normaalia helpompi. Paras olisi, jos kokeilussa olisi kaksi perättäistä päivää, jolloin toinen päivä kertoo paljon enemmän. 

Rinkan maksimipainon nyrkkisääntöä on tarkennettu kahdella tavalla - miehille 33% ja naisille 25% rajat sekä  

JOS PAINOINDEKSI (BMI) ON ALLE 25, niin

MIEHEN RINKAN LÄHTÖPAINO ON KORKEINTAAN 1/3 KANTAJAN ELOPAINOSTA,

NAISEN RINKAN LÄHTÖPAINO ON KORKEINTAAN 1/4 KANTAJAN ELOPAINOSTA

mutta jos BMI on yli 25, niin silloin rinkan lähtöpaino tuleekin pituuden mukaan BMI=25 -elopainolla

140 cm ... 49,0 kg max. elopaino ... miehen rinkka max. 16,3 kg ja naisen rinkka max. 12,3 kg

Lue lisää: Rinkan paino (ylipainokorjauksella)

Sään vaikutus vaeltamiseen

“Ootko kulkenut sä sadepilven alla, veden virratessa pitkin vaatteitas…” ja toisaalta “Aurinko armas kuivas satehen…” sekä toivottavasti ei ihan “Tunturilla tuiskuttaa, pakkanenkin paukkuu…”

Tässä jutussa on pieniä vinkkejä kulkemiseen huonolla säällä.

Lue lisää: Sään vaikutus vaeltamiseen

Kaamosvaellus oli hieno kokemus

 DSC 5291A IMGP4125 MINIKUVA reontulista 200x133

Jyväskylästä lähti viisi Versoa (yksi evp) joulun jälkeen Lappiin hiihtelemään Hetta-Pallas -reitin tupien välejä. Tiedossa oli, että hyvällä tuurilla Metsähallituksen kelkka voi ajaa hiihtolomia varten pohjia talvireiteille, mutta lumisateet ja tuuli voivat hävittää jäljet aukeilta paikoilta hetkessä: umpihankea luvassa. Lunta oli reilut 60 cm, joten ihan umpihankihiihtokelit olivat tarjolla. Hetta-Pallas -alue valittiin siksi, että vaikka ei olisi latuja, talvireitti on merkitty kepeillä, joissa on ruksi. Umpihangen takia meillä oli kaikilla viidellä leveät metsäsukset allamme.

Lue lisää: Kaamosvaellus oli hieno kokemus