Kättä pidempää lapsityöhön

alt

Kättä pidempää lapsityöhön on Vapiksen tuottama 14-osainen kristillisen lapsityön opetusohjelma, joka esitettiin TV7-kanavalla 10.9.2013 alkaen. Tällä sivustolla voit katsoa videoita uudelleen ja jatkaa työskentelyä ohjelman parissa.

Kättä pidempää lapsityöhön- ohjelmassa käsitellään lapsityön perusteita ja konkreettisia tapoja opettaa Raamattua lapsille. Ohjelmasarjan tarkoituksena on antaa tietoa ja herättää keskustelua lasten hengellisestä kasvatuksesta.

Ohjelma on suunnattu lapsityötä tekeville ja siitä kiinnostuneille sekä lasten vanhemmille ja kaikille, jotka miettivät, mitä hengellinen lapsityö on ja miksi sitä pitäisi tehdä. Jaksot koostuvat mm. opetusosuuksista, sketseistä, haastatteluista, gallup-kyselyistä, opetustilanteista lasten kanssa ja lyhyistä puheenvuoroista.

 

 

 

VIDEOT JA JATKOMATERIAALIT

Jakso 1 - Mitä hengellinen lapsityö on?

Lapsityön raamatullisia perusteita käsitellään psalmin 78 pohjalta. Lapsityötä tekevät kertovat ajatuksiaan otsikon aiheesta. Kutsumusklinikalla on kriisipotilas.

Jakso 2 - Jeesus kohtaa lapsia

Jaksossa käsitellään Jeesuksen opetuksia lapsesta ja mietitään, mitä lapsenkaltaisuus on. Lapsena uskoon tulleet kertovat, miten usko on vaikuttanut heidän elämässään. Lotta ja isä juttelevat lapsista ja aikuisista.

Jakso 3 - Perhe ja seurakunta yhteistyössä

Jaksossa pohditaan perheen ja seurakunnan osuutta lasten hengellisessä kasvatuksessa. Lasten vanhemmat kertovat, millaista hengellistä kasvatusta he haluavat lapsilleen antaa. Lotan isä päättää pitää perhehartauden.

Jakso 4 - Lapset tässä maailmassa

Mietitään ympäristön lapsityölle asettamia haasteita sekä niihin vastaamista. Lastenpsykiatri Jussi Karppi ja lastentarhanopettaja Minna-Maarit Malinen keskustelevat lapsen tarpeista nykymaailmassa. Lotta kertoo isälle huippu-uutisen.

Jakso 5 - Raamattua lapsille

Kartoitetaan Raamatun opetuksen haasteita ja periaatteita. Lapsityötä tekevät miettivät, millaista on Raamatun opettaminen lapsille. Isä ja Lotta tutustuvat haarukkaan.

Jakso 6 - Kootaan kerho-ohjelma

Kootaan erilaisista osioista kerho- tai pyhäkoulukerran ohjelma. Lapsena pyhäkoulua käyneet muistelevat, mitä sieltä on jäänyt mieleen. Aikaerosta kärsivä potilas etsii apua kutsumusklinikalta.

Jakso 7- Raamatunkertomus on kieli

Tutustutaan kertomuksen käyttämiseen Raamatun opettamisessa. Kesäjuhlagallupissa kuullaan, mitkä ovat vastaajien mielikertomuksia Raamatusta. Lotan pyhäkoulussa järjestetään kielikylpykokeilu.

Jakso 8 - Raamatunlauseet pääomana

Pohditaan, mitä merkitystä raamatunjakeiden opettamisella on ja miten niiden oppiminen voisi olla kuin leikkiä vaan. Kuullaan millaisia jakeita haastateltavien mieliin on tallentunut. Lotan kotona vietetään sunnuntaiaamua.

Jakso 9 - Musiikin mahdollisuuksia

Tutustutaan musiikin moniin mahdollisuuksiin hengellisessä lapsityössä. Lapsityötä tekevät kertovat kokemuksiaan aiheesta. Kutsumusklinikalla käsitellään potilaalla olevaa tilaongelmaa.

Jakso 10 - Rukous on yhteyttä

Käsitellään Jeesuksen opetusta rukouksesta ja mietitään, voiko rukoilemista opettaa lapsille. Gallup-vastaajat kertovat, milloin ja miksi rukoilevat. Lotta pohtii outoja olioita.

Jakso 11 - Leiki oppien – opi leikkien

Mietitään, miten leikki ja muu toiminta liittyy lasten Raamatun opetukseen. Tutustutaan kertauskisan järjestämisen periaatteisiin. Kutsumusklinikalle saapuu tapaturmapotilas.

Jakso 12 - Havainnollista opetusta

Tutustutaan erilaisiin tapoihin ja tavaroihin, joita voi käyttää Raamatun opetuksen havainnollistamiseen. Gallup-vastaajat miettivät, millainen on hyvä kuva. Kutsumusklinikalla etsitään syytä potilaan selkäsärkyyn.

Jakso 13 - Kasvattajia kaivataan

Lastenpsykiatri Jussi Karppi ja seurakunnan lapsityöntekijä Anne Hätönen keskustelevat kasvatussuhteesta ja sen merkityksestä lapsityössä. Mietitään, miten hyvää kasvatussuhdetta voi pitää yllä. Lotan pyhäkoulussa on uusi ope.

Jakso 14 - Työrauhaa ryhmään

Tutustutaan ryhmän ilmapiiriin ja työrauhaan vaikuttaviin tekijöihin. Lapsityötä tekevät kertovat vinkkejä, miten hyvää ilmapiiriä voi luoda. Lotan pyhäkoulussa on vähän levotonta.