VERSOJEN JUMALANPALVELUKSISTA

Partiojumalanpalvelukset ovat tärkeitä hetkiä llippukunnan talvitoiminnassa. Jumalanpalvelukset ovat myös niitä tilaisuuksia, joissa partiolainen on "ykköset" päällä. Kun versopartio on osa seurakunnan toimintaa, on luontevaa, että tilaisuudet ovat ovat tutussa omassa kirkossa. Samoin on hyvä sovittaa tilaisuudet seurakunnan muihin tilaisuuksiin. Olisi hyvä jos vuosittaisia jumalanpalveluksia olisi KAKSI: yksi syksyllä ja toinen keväällä. Partiolaisten koteihin on hyvä muistuttaa, ettää tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki: niin veljet, siskot, äidit, isät, ukit, mummit ja kummit! Lippukunnan kannattaa miettiä myös sitä, pitääkö ihan kokonaan itse järjestetty jumalanpalvelus vai sopia osasta seurakunnan jumalanpalveluksesta, jonka ohjelmasta partiolaiset huolehtivat.

SYKSY

Useassa lippukunnassa on perinteenä pitää loppusyksysta tai itsenäisyydenpäivänä jumalanpalvelus. Näin on Jyväskylän Vapaaseurakunnassakin, jossa seurakunta ei muuten järjestäisi tilaisuutta itsenäisyyspäivänä. Jyväskylässä on samoin perinne, että seurakunnan puhallinryhmä tulee säestämään juhlan laulut sekä soittaa jotakin juhlallista itse. Syksyn partiojumalanpalvelukseen kuuluvat sitten uusien sudenpentujen sudenpentulupauksen antaminen sekä samoin isompien partiolaisten lupausten antaminen.

KEVÄT

Kevään partiojumalanpalvelus kannattaa pitää useimmiten jo huhtikuussa. Huhtikuun lopussa on partioviikko ja Suomen Partiolaiset ovat useampana vuonna järjestäneet viikon loppusunnuntaihin partiolaisten kirkkopyhän nimellä olevia jumalanpalveluksia. Jyväskylän Versojen huhtikuun partiojumalanpalvelus on ollut osa yhdestä seurakunnan huhtikuun jumalanpalveluksesta (n. 20 min). Toukokuu on osoittautunut haastavaksi, koska siellä on äitienpäivä, kevään partiotaitokilpailut, seurakunnan kevätjuhla, luokkaretkiä yms.

RAKENNE

0 Aikataulutus

Jumalanpalveluksesta kannattaa tehdä minuuttiaikataulu, koska muutoin helposti tilaisuudesta tulee merkittävästi pitempi kuin ajateltiin. Kaikkia tässä mainittuja asioita ei voi ottaa yhteen jumalanpalvelukseen, koska aika ei riittäisi. Sudenpentujen mukanaollessa on hyvä tavoite, että juhla kestää tasan tunnin.

1   Aloitus = lippujen kantaminen

Juhlan alussa olisi hienoa, jos löytyisi lipuille kantajat. Jos lipppukunnalla ei ole omaa lippua, niin Suomen lipppu tuodaan sisään ja tuodaan kirkon etuosaan, jossa sille on jalka. Kahta tai useampaa lippua tuotaessa Suomen lippu tulee ensin ja se laitetaan yleisöstä päin katsottaessa vasemmanpuolimmaiseksi. Aina kunkin lipunkantajan jäljessä kuuluu tulla rinnakkain kaksi airutta. Jos airuita ei kerta kaikkiaan saa, mutta kantajat saadaan, niin parempi tuoda liput vajaalla väellä kuin jättää liput kantamatta. Lippujen tuomisen aikana voidaan laulaa Versomarssi, jossa riittää säkeistöjä pitempäänkin kantamiseen. Kun liput tulevat sisään kirkkosaliin, kaikki nousevat seisomaan, kääntyvät kasvot kohti lippuja - kääntyen lippujen liikkeen mukana kasvot pysyen kohti lippuja partiolaiset partiotervehdystä tehden - ja seisovat koko lippujentuontilaulun ajan.  Jos lippujen kantamista ei pystytä järjestämään, niin sitten liput voivat olla valmiina kirkon etuosassa. Tässäkin tilanteessa voidaan aloittaa tilaisuus laulamalla Versomarssi.

2   Tervetulosanat

Tilaisuuden juontaja (joka voi olla joku selväsanainen nuoremmista johtajista, joka on kuitenkin 15 vuotta täyttänyt) toivottaa paikallaolijat tervetulleiksi ja kertoo tilaisuuden sisällön pääpiirteissään.

3   Alkurukous

Alkurukous on sellainen tehtävä, joka voidaan antaa jopa sudenpentulaumalle tehtäväksi. Yleensä sudenpennut eivät muista sanomisiaan ja silloin on ok käyttää muistilappuja, joista oma rukouksen kohta luetaan.

4   Alkulaulu ja muut Hengellisen laulukirjan laulut

Tähän sopii joku hengellisen laulukirjan laulu. Esim. HL 149 Autuus suuri oomme Herran kansaa (5 säkeistöä) tai HL 566 Onneni on olla Herraa lähellä.

5  Rahalahjan kerääminen

Tämä tehtävä todella sopiva jollekin sudenpentulaumalle. Valitussa laulussa on hyvä olla ainakin 5 säkeistöä tai jos on vähemmän, niin pitkiä säkeistöjä. Lopussa on muistettava kuitenkin, että tarvitaan kaksi aikuista laskemaan sitten jossakin vaiheessa rahat, sen voi tehdä tilaisuuden jälkeen, jolloin keräämisen jälkeen rahat voidaan tuoda kirkon etuosaan näkyviin loppuajaksi.

6   Partio-ohjelmaa

6.1 Musiikkia

 • Musiikkia voi esittää joku seurakunnan ryhmä kuten Jyväskylässä seurakunnan puhallinryhmä
 • laulua tai soittoa voi esittää myös joku partioryhmä tai osa siitä: jos joku/jotkut osaavat soittaa jotakin soitinta, sellainen käy - eikä esityksen tarvitse olla pitkä
 • joku ryhmä voi laulaa - tämä onnistunee myös pojiltakin!

6.2 Partionäytelmä

 • draamat kiinnostavat kaikenikäisiä katsojia. Jos vain resurssit riittävät, näistä esityksistä saa mieliinpaintuvia tapahtumia
 • usein käytetty Pyhän Yrjön tarinaa voi tietysti käyttää
 • Raamatusta löytyy useita tilanteita, joita voi esittää tai sitten niistä nykyaikaan sijoitettu versio: tuhlaajapoika, laupias samarialainen, peltoon kätketty aarre, ...
 • partioihanteista voi yhtä lailla kehittää näytelmän pätkiä

6.3 Kuvia partiotoiminnasta

 • ainakin lapsia kiinnostaa nähdä kuvia itsestä jossakin tapahtumassa. Niinpä kuvakooste esim. joistakin syksyn yhteisistä tapahtumista, joka kestää muutaman minuutin, on kiva piristys jumalanpalveluksen kulkuun

7   PARTIOLUPAUKSET

Partiolupauksia on nykyään ohjeistettu viisi erilaista nykyisten viiden virallisen ikäkauden mukaan. On olemassa vielä kuudes ikäkausi: yli 22-vuotiaat, joita kutsutaan aikuisiksi. Viidelle viralliselle ikäkaudelle on kullkein oma lupaukensa, joka kuuluu

Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani,
omaa maatani ja maailmaa,
toteuttaa *IKÄKAUDEN* ihanteita
ja olla avuksi toisille.

Tässä *IKÄKAUDEN* kohdalle laitetaan

 • sudenpentujen
 • seikkailijoiden
 • tarpojien
 • samoajien
 • vaeltajien
 • aikuisille --> PARTIOIHANTEITA

Lupauksen antajat ovat kasvot yleisöön päin ja lupauksen ottavat vastaan lippukunnanjohtajat sekä niiden ryhmien johtajat, joiden lapsia on antamassa lupausta. Lupaus lausutaan yhteen ääneen - myös vastaanottajat voivat lausua mukana lupaajien tukena. Ne henkilöt huivitetaan, joilla ei ole partiohuivia ennestään. Samalla annetaan merkkejä riippuen lippukunnasta, mutta esim. sudenpennuille tämä on sopiva paikka antaa samalla Tervetuloa-vaiheen merkki ja muissa ikäryhmissä vastaavasti alkuvaiheen merkki.

8   MAAMME-LAULU

Itsenäisyyspäivän jumalanalvelukseen kuuluu luonnollisena osana Maamme-laulun laulaminen.

9   PUHE / SAARNA

Partiojumalanpalveluksessa nuorimmat kuulijat ovat yleensä 7-vuotiaita eli aloittavat sudenpennut. Tämän takia puheen eli saarnan on syytä olla lyhyt n. 10  minuuttia kestävä kokonaisuus. Siihen olisi hyvä saada vuorovaikutusta esimerkiksi puhujan kysyessä joitakin asioita nuorimmilta kuulijoilta. tämä pitää kuulijat pirteinä seuraamaan puhetta.

10   LOPPURUKOUS

Loppurukous voi olla samoin jonkun ryhmän tehtävänä.

11  SEURAKUNNAN TIEDOTUKSET

Juontajan on hyvä selvittää, mitä asioita seurakunnan puolelta halutaan tiedotettavan tai sitten sopii, että joku seurakunnan työntekijöistä käy kertomassa nämä asiat.

12 LIPPUKUNNAN TIEDOTUKSET

Yhtä lailla lippukunnalla voi olla tiedotusasioita ja varsinkin jos jumalanpalveluksen jälkeen on kirkkokahvit, niin muistuttaa siitä jumalanpalveluksen lopussa.

13   LOPPULAULU

Loppulauluksi varsin itsenäisyyspäivänä käy Maa on niin kaunis -hymni (HL 35) tai Partiolaisen iltavirsi (ei ole Hengellisessä laulukirjassa). Tällöin voidaan vaikka koko yleisöä kehottaa ottamaan toisiaan kädestä kiinni tai partiolaisen ristiotteella, jossa aina vasen käsi on päällimmäisenä.

14 LIPPUJEN POISTUMINEN

Liput poistuvat samaan tapaan kuin tulivatkin. Suomen lippu menee ensin. Lippujen hakijat tekevät partiotervehdyksen ennenkuin ottavat liput kannettavaksi. Versomarssi on hyvä laulu tässäkin tilanteessa.

15   KIRKKOKAHVIT / MYYJÄISET

KIrkkokahvit ovat oiva keino saada ihmiset lähtemään kirkosta rauhallisesti. Osa kuulijoista tulee kahveille ja jää rupattelemaan, jolloin ehtii tavata lasten vanhempia. Joskus tämä voi olla glögitarjoilu tms. Tässä ohessa voisi olla myös sitten partiolaisten tekemien tuotteiden pienimuotoiset myyjäiset, jos myytävää on askarreltu.